A

Spansk grammatik

El aleph

Ikonet for hjemmesiden er alef - eller på spansk el aleph - som er det første bogstav i de ældste alfabeter. Ikonet er farvelagt på en måde så det minder om en tyrs hoved - men stregerne betyder blot et A som er vendt lidt skævt. En af hypoteserne for tegnet er, at det repræsenterer et stykke kvæg. Det første tegn har således formodentlig fungeret som en tæller for antallet af kvæg i en handel. Dermed bærer det i sig de vigtigste af vores kulturs elementer: landbrug, handel og symbolviden.

A's historie

Du kan læse mere om tegnets historie her

Alef er omgærdet af megen mystik, hvilket er fuldt forståeligt: det er jo magisk, at vi mennesker kan kommunikere det, som er i vores hoved, gennem sproget og på tværs af tiden i skriften. Det er dagligdagens magi, som vi alle omgiver os med.

Verdens bedste novelle hedder også "El Aleph". Den er skrevet af Jorge Luis Borges, og du kan læse den helt gratis her. Den viderekomne spanskstuderende kan bemærke, hvordan Borges bruges adjektivernes placering til at betone med. Sproget er klart poetisk, litterært, tænksomt - og dog i passager uhyre dagligdags. Sådan skriver han.